Slow Down & Read

 

Oude overhemden niet weggooien, maar een tweede leven geven. Als boxershort. 

Met dat idee begon Jolijn Creutzberg in 2012 aan een avontuur, genaamd: Vanhulley. Een avontuur, waarvan ze de uitkomst niet had kunnen bedenken of had durven dromen.

Inmiddels geeft Jolijn met Vanhulley niet alleen afgedankte kleding een nieuwe bestemming maar staat er ook een complete sociale onderneming.

Ze is daarmee landelijk een voorloper als het gaat om een andere manier van ondernemen: sociaal ondernemen, waarbij commerciele doelstellingen worden gecombineerd met een maatschappelijk belang. En, de trost van Groningen.

 

Lees hier Jolijn’s verhaal over de weg van idee naar realiteit.

Over het belang van niet teveel denken, maar doen. Over vertrouwen en kwetsbaarheid. Over gaan lopen en ervaren dat oplossingen zich vaak vanzelf aandienen. En, over iets neerzetten waar je hart en ziel in zit, zonder je daarmee compleet te identificeren.

Wat wilde jij als klein meisje later worden?

Ik had daar niet een heel concreet beeld bij. Maar er zijn zeker elementen te herkennen vanuit mijn jeugd die nu terugkomen in Vanhulley.

Ik herinner me dat ik vroeger veel juf speelde. Thuis, in m’n eentje. Op zolder hing een groot schoolbord en daar speelde ik dan mijn spel. Ik heb zelfs even overwogen om lerares te worden. Maar, ik denk dat ik daar totaal ongeschikt voor zou zijn. Ik heb daar te weinig geduld voor.

Maar, iets sociaals heeft altijd wel in mij gezeten. En, ik was nieuwsgierig.

Als ik terugkijk op mijn middelbare schoolperiode dan was ik vaak degene die voor de troepen uit liep, het initiatief nam. Nou was ik ook wel één van de oudsten in de klas. Misschien pak je dan van nature al makkelijker die rol. Maar, ik denk wel dat daar de basis ligt voor mijn durf om nieuwe dingen te doen.

Wanneer je op jonge, nog vrij onbezonnen leeftijd de kleine stapjes al neemt en daarin wordt bevestigd, dan gaat dat je steeds makkelijker af.

Wat is de oorsprong van jouw drang om voor de troepen uit te lopen? Natuurlijk leiderschap? Of een gevoel van rechtvaardigheid: het idee dat het anders of beter kan?

Ik denk een natuurlijke vorm van leiderschap. De impuls stond redelijk los van de inhoud. Ik ben een nieuwsgierig mens. Nieuwe dingen, trekken me aan.

“IETS SOCIAALS HEEFT ALTIJD WEL IN MIJ GEZETEN. EN, IK WAS NIEUWSGIERIG.”

Lerares werd het niet, maar wat ging je na de middelbare school wel doen?

Ik ben begonnen met de studie psychologie. Ik vind mensen interessant. De wijze waarop onze geest werkt. Waarom de één anders reageert dan de ander.

In het derde studiejaar moest je destijds een specialisatierichting kiezen. En toen rees bij mij de vraag of ik überhaupt wel psycholoog wilde worden. Geen van de keuzerichtingen sprak mij echt aan. Ik heb er toen voor gekozen om te stoppen en ben geswitcht naar bedrijfskunde.

Ook binnen bedrijfskunde is het altijd die menskant geweest, waar mijn interesse lag. Je had tijdens de studie al jongens, strak in pak, die wijnen importeerden. Die echt al met ondernemen bezig waren. Zelf had ik daar toen nog helemaal niets mee. Ik zag mezelf eerder werken als kleine schakel in een groot bedrijf.

Dat is uiteindelijk dan toch totaal anders gelopen.

Het is leuk om te zien hoe de combinatie van psychologie én bedrijfskunde terugkomt in Vanhulley. Beide dimensies vullen elkaar nu aan. Al moet ik wel zeggen, dat wanneer ik het daadwerkelijk had aangepakt op de manier zoals ik dat bij bedrijfskunde heb geleerd, ik waarschijnlijk nog steeds in een Excel sheet aan het rommelen zou zijn geweest.

“VANHULLEY STARTTE ALS EEN EXPERIMENT.”

“IK ZAG MEZELF EERDER WERKEN ALS KLEINE SCHAKEL IN EEN GROOT BEDRIJF.”

Verder lezen?

Vul dan hier je leescode in:


Heb je nog geen leescode...

Bestel direct je leescode

Kies welk bedrag je eenmalig wilt betalen en je krijgt
direct toegang tot alle artikelen

Na betaling keer je direct terug naar deze pagina om het complete artikel te lezen.
De leescode ontvang je tevens per e-mail.

Bestel je leescode

Kies welk bedrag je eenmalig wilt betalen en je krijgt
direct toegang tot alle artikelen